بازی های رومیزی یکی از پرطرفدارترین و درعین حال سالم‌ترین سرگرمی حال حاضر به شمار می‌آیند. بردگیم یا همان بازی های رومیزی انواع مختلفی دارند که هر یک از آن‌ها مکانیزم، تم داستانی و قوانین خاص خود را دارند. از جمله معیارهایی که باعث دسته‌بندی انواع بازی های فکری می‌شود می‌توان به سبک بازی، تعداد بازیکنان و ردۀ سنی آن‌ها اشاره کرد.

شناخت بهتر انواع بازی‌های فکری این امکان را به شما می‌دهد که انتخاب بهتری در خرید بردگیم‌ها داشته باشید، چرا که روزانه بازی های رومیزی خارجی و ایرانی متنوع و متعددی روانۀ بازار می‌شوند. آشنایی با دسته‌های مختلف بازی فکری این فرصت را به شما ‌می‌دهند که مطابق با علایق و سلیقه خود یک بازی فکری فوق العاده را انتخاب نمایید.

در این مطلب تنها به معرفی مختصر انواع بازی فکری پرداختیم برای مطالعه کامل و دریافت اطلاعات بیشتر درباره انواع بازی فکری به این صفحه از سایت فروشگاه بازی فکری رایاد مراجعه کنید.

 

دسته های مختلف بازی فکری

بازی های رومیزی با توجه به سبک و تمی که دارند در دسته‌های مختلف بازی فکری قرار می‌گیرند. دسته‌های استراتژیک، دورهمی، انتزاعی، بزرگسالان، کودکان و آموزشی از سری انواع بازی فکری هستند. در نظر گرفتن نوع بازی فکری اهمیت بسیاری در خرید بازی فکری دارد، چرا که برای هر یک از بردگیم ها مکانیزم‌های منحصر به فرد، ردۀ سنی و المان‌های بازی مختلفی دارند.

 

دسته بازی های استراتژیک

بازی های فکری استراتژیک از جمله محبوب‌ترین و پرطرفدار‌ترین بازی های رومیزی می باشند. بردگیم استراتژیک داری یک محتوا و خط داستانی است، در این بازی تمام تصمیم گیری‌ها و حرکات بازیکنان حول محور اصلی داستان می‌باشد. بازی رومیزی استراتژیک یک بازی مبتنی بر مهارت و تفکر بوده و عنصر شانس در این نوع بردگیم کمتر به چشم می‌خورد.

 

این دسته از بازی‌ها تفکر استراتژیکی و تاکتیکی بازیکنان را به چالش می کشانند و در نهایت نتیجه ی بازی بر اساس میزان توانایی‌های بازیکنان، برنامه ریزی و تصمیم گیری آنها رقم می‌خورد.  بازی فکری استراتژیک به طور معمول بین 45 تا 60 دقیقه زمان میبرد و برای 2 الی 6 نفر طراحی می‌شود. بردگیم استراتژیک باعث پرورش و تقویت مهارت‌های شناختی همانند تفکر استراتژیک، تصمیم گیری، حل مسئله و برنامه ریزی بازیکنان می‌شود.

 

دسته بازی های دورهمی

بازی های فکری دورهمی همانطور که از نامشان پیداست، یک سرگرمی مهیج برای مهمانی‌ها و دورهمی‌های خانوادگی و دوستانه می‌باشند. بازی دورهمی در گروه‌های بزرگ و با تعداد بازیکنان بیشتر نسبت به سایر بازی های رومیزی انجام می شود.

این سری از بازی های فکری دارای قوانین نه چندان پیچیده و در عین حال بسیار جذاب می‌باشد، بنابراین یادگیری روش بازی و قوانین آن بسیار ساده است، حتی بازیکنانی که تجربۀ بازی با بردگیم های دورهمی را ندارند به سرعت با آن ارتباط می‌گیرند. مدت زمان بازی بسته به تعداد بازیکنان و توانایی آنها و تم بازی متغییر است و نمی توان یک مدت زمان مشخص را برای بازی های دورهمی در نظر گرفت، اما به طور معمول بردگیم دورهمی بین 15 دقیقه الی 60 دقیقه زمان می‌برد.

اکثر بازی های دورهمی پر سروصدا هستن و دارای یک فضای مفرح و شاد می‌باشند و به ندرت پیش می آید که بازی تم رقابتی و جو سنگینی داشته باشد. بازی های دورهمی مبتنی بر مهارت‌های اجتماعی هستند لذا مکانیزم‌های کاربردی بازی های دورهمی بیشتر بر اساس توانایی‌های اجتماعی بازیکنان شکل می‌گیرند و مکانیزم‌های استراتژیکی در این سری از بازی های فکری کمتر به چشم می‌خورند.

اکثر بازی های کارتی دارای تم دورهمی هستند که از جمله پر طرفدارترین بازی های فکری می باشند. بی شک می توان گفت  بازی فکری کارتی یکی از بهترین سرگرمی های دوران فراغت و مهمانی هاست.

در بازی های رومیزی دورهمی شاهد حضور چشمگیر عنصر شانس در تمام مراحل بازی هستیم. بردگیم دورهمی دارای مکانیزم‌های متعدد و جذابی می‌باشد که نتایج بازی را غیر قابل پیش‌بینی می‌کند.

 

دسته بازی های انتزاعی

بازی رومیزی انتزاعی یکی از سرگرمی‌های جذاب دونفره می‌باشد، البته بعضی از بازی های انتزاعی برای 2 الی 4 نفر طراحی شده‌اند. بازی انتزاعی یک مفهوم ذهنی می‌باشد که هیچ خط و تم داستانی ندارد و با هیچ یک از رویدادها و عناصر بیرونی در ارتباط نیست به بیانی دیگر مبنای بازی های فکری انتزاعی مفاهیم ذهنی می‌باشند.

بازی رومیزی انتزاعی یک بازی مهارتی است و عنصر شانس هیچ نقشی در فرایند بازی ندارد. مدت زمان بازی به سطح توانایی، ابتکار و نبوغ بازیکنان بستگی دارد ولی به طور معمول بازی بین 30 الی 45 دقیقه زمان می‌برد. بازی های انتزاعی بر خلاف بازی های رومیزی دورهمی و استراتژیک، تنها دارای یک صفحه بازی و تعدادی مهره هستند.

بنابراین مکانیزم‌های این سری از بازی‌ها از یکنواختی بیشتری برخودار هستند با این حال بازی های انتزاعی به شدت جذاب و چالش برانگیز هستند و دارای یک فضای فوق العاده رقابتی می‌باشند.

بازی های انتزاعی به عنوان یک تمرین ذهنی فوق العاده به شدت برای تمامی سنین توصیه می شوند، ضمن آنکه باعث تقویت لوب‌های مختلف مغز به ویژه لوب پیشانی می‌شوند که خاستگاه اندیشیدن و تفکر استراتژیک و برنامه ریزی است. تفکر و برنامه ریزی استراتژیک، دقت و تمرکز بالا از جمله توانایی‌های لازم برای پیروزی در بازی های انتزاعی به شمار می‌روند. بازی های انتزاعی تمرینی برای چگونه اندیشیدن می‌باشند و برای تقویت حافظه و جلوگیری از مبتلا شدن به آلزایمر بسیار موثر هستند.

 

بازی فکری بزرگسالان

انجام بازی های فکری برای بزرگسالان محدودیت سنی ندارد. افراد بزرگسال می‌توانند از بسیاری از بازی‌ های رومیزی که برای نوجوانان و حتی کودکان طراحی شده بهره‌مند شوند. با این حال بعضی از بازی های فکری با قابلیت‌های خاص و پیچیدگی‌هایی همراه هستند که برای بزرگسالان جذابیت بیشتری دارند. برخی از بازی های استراتژیک همانند ریسک، آرشیتکت، هنر مدرن، فرابورس و اسپلندور از سری بازی های به شدت استراتژیک هستند که برای بزرگسالان طراحی شده است.

از دیگر بازی های فکری ویژه بزرگسالان می‌توان به بازی های دورهمی مافیا، تهران 1410، استوژیت، ستیز، بالماسکه و … اشاره نمود. پیچیدگی بازی، قوانین متعدد، وجود المان‌های مختلف در بازی و مدت زمان بیشتر بازی از جمله ویژگی‌های بارز بردگیم های بزرگسالان می‌باشند.

 

دسته بازی های فکری کودکان

کودکان همواره به دنبال بازی و سرگرمی‌های جدید هستند. بازی های فکری کودکان از آن دست فعالیت‌های مفرح و جذابی می‌باشند که علاوه بر سرگرم کردن کودکان جنبۀ آموزشی نیز دارد.

بازی‌ های فکری و رومیزی به خودی خود مفاهیمی همچون کار گروهی، مشارکت، رقابت،  تصمیم‌گیری و حل مساله را دربردارند، لذا زمینه را برای رشد و پرورش مهارت‌های شناختی، تمرکز، حافظه و درک بهترموضوعات فراهم می‌سازند. علاوه بر این بازی های رومیزی یک تمرین عالی برای تقویت و کنترل هوش هیجانی کودکان می‌باشند. بازی فکری بهترین و سالم‌ترین گزینه‌ای می‌باشد که پدر و مادرها برای ایجاد فضای صمیمی و شاد بین اعضای خانواده و برقراری ارتباط دوستانه با فرزندان خود می‌توانند از آن بهره‌مند شوند.

 

دسته بازی های فکری آموزشی

بازی های فکری آموزشی از جمله ابزارهای آموزشی هستند که فرایند یادگیری را برای کودکان لذت بخش و یادگیری مفاهیم مختلف را ساده‌تر و قابل درک‌‌‌تر می‌کنند. بازی های آموزشی جنبه‌های مختلف یادگیری را هدف قرار می‌دهند، برخی از بازی های فکری آموزشی با هدف افزایش تمرکز، توجه و تقویت حافظه کودکان طراحی شده‌اند. همانند بازی های دست چین، دوجین، بزنگاه و…

برخی از بازی‌های آموزشی مهارت‌های شناختی همانند حل مسئله و تجزیه و تحلیل را در کودکان پرورش می‌دهند. همانند بازی های فکری کیدوکو، چیدمان، تنگرام و ….

بسیاری از بازی های فکری آموزشی با هدف پرورش و تقویت مهارت های یادگیری ریاضی، حروف الفبا و …. طراحی شده‌اند که زمینه یادگیری مفهومی را برای کودکان فراهم می‌سازند، ضمن آنکه علاقه‌مندی و اشتیاق کودکان را برای یادگیری افزایش می‌دهند.

 

 

در این مقاله به طور مختصر درباره انواع دسته های بازی فکری صحبت شد، مهمترین آن‌ها دسته‌های دورهمی، استراتژیک، انتزاعی می‌باشند که هریک دارای تم های تجاری، معمایی، جنگی و …. هستند. امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و از مطالعه آن لذت برده باشید.